Midsommar har kommit och gått, och Sverige är, förhoppningsvis, på väg in i en solig värmebölja. Hur gör ni för att handskas med den? Kanske föredrar ni att äta glass? Tar ni ett svalkande bad i poolen eller en närliggande sjö eller hav? Eller tar ni hellre en iskall och läskande dryck, kanske ett glas rosévin? 

Rosévin är ett utmärkt val av vin för sommaren då de ska serveras väl kylda. Men där det även har utvecklats nya variationer av rosé för alla årstider och tillfällen som passar en stor mängd olika maträtter och smaker. Vilket rosévin ni än gillar och planerar att servera på ert nästa evenemang så har Stockholm Food den perfekta maten för ert val av rosévin. Nedan följer en kort guide över vilket sorts rosévin passar till vilken sorts mat.

Lätta, torra roséviner

Denna typ av rosé är väldigt lik de friska, torra vinerna som Pinot Grigio. Båda typerna av vin är utmärkta val till mat som: lätta sallader, pasta och risrätter. De passar också väldigt bra till skaldjur, grillad fisk eller getost.

Lätta, halvtorra roséviner

Denna rosé är väldigt likt det föregående torra vinet. När man ska välja mellan de två handlar det främst om smak. Det fungerar till liknande maträtter, men fungerar bäst med sallader, men kan också vara ett bra val till lätt kryddade curry- och risrätter.

Halvsöta, torra roséviner

Denna typ av rosé kallas ”rodnad”, eller ”blush” på engelska. Precis som de två förstnämnda är den ett bra alternativ till liknande typer av maträtter. Det gör sig även bra med kryddstark mat, och kan även serveras som ett dessertvin.

Medelfylliga, torra roséviner

Ett mångsidigt vin som gör sig väldigt bra med framstående smaker som ansjovis, oliver, vitlök, saffran och rökt paprika. Det ideala vinet för tapenaden eller för en sallad Niçoise, paella, grillad kyckling, samt fisk eller lamm med örter. Ett bra vin för sommargrillningen och till den som inte gillar alltför starka eller söta roséer. Det fungerar även utmärkt till kraftiga patéer, terriner, charkuterier, samt skinka och fårost.

Eleganta, fruktiga roséviner

Ett elegant rosé som kan liknas med Pinot Noir. Det dricks och passar bäst med havets läckerheter som hummer, lax, tonfisk, anka eller lättstekt lamm. Fungerar även med vitkantade ostar som camembert eller brie.

Fylliga, fruktiga roséviner

Nästan mer likt ett fylligt rött vin än ett rosé, sprängfyllt med fruktiga smaker. De har ofta en hög alkoholhalt, men som knappt märks av då de inte är så syrliga och ska serveras väl kylda. Detta gör dem till ett utmärkt rosé att servera till sommargrillningen, eller att dricka tillsammans med kryddstarka maträtter.

Mousserande roséviner

Det finns en rad av olika mousserande roséviner från torra till halvtorra. De lättare och torrare rosévinerna är ett självklart val som sällskapsvin på fester och andra evenemang. Där de sötare rosévinerna passar bra när det serveras kakor, muffins och fruktpajer.

Champagnerosé

Återigen så finns det ett flertal variationer av olika champagneroséviner, från lätta till fylliga. De lättare typerna passar till kanapé (en typ av hors-d’œuvre), lätta sallader, pasta och ris, skaldjur, grillad fisk och getost. De kraftigare och fylligare typerna går oerhört bra hand i hand med grillad hummer, lättgrillad eller lättstekt lamm, eller vilt som duva, ripa eller fasan.

Stockholm Food har catering för bröllop, midsommar, julbord, fester och konferenser

Stockholm Food har catering i Stockholm för vardag som till fest, för alla typer av evenemang, med maträtter från alla världen hörn och kulturer. Är ni intresserad av god catering för ert nästa evenemang, som passar utmärkt tillsammans med ett brett sortiment av olika roséviner? Ta kontakt med oss på Stockholm Food. Vi erbjuder flexibla och högkvalitativa lösningar för att ert evenemang ska bli så bra som möjligt.