Rosévin är ett utmärkt val av vin och ska serveras väl kylda. Men det finns variationer av rosé för alla årstider och tillfällen som passar en stor mängd olika maträtter och smaker. Nedan följer en kort guide över olika sorter av rosévin, och vilket rosévin som passar till vilken mat.

Lätta, torra roséviner

Denna typ av rosé är väldigt lik de friska, torra vinerna som Pinot Grigio. Båda typerna av vin är utmärkta val till mat som: lätta sallader, pasta och risrätter. De passar också väldigt bra till skaldjur, grillad fisk eller getost.

Lätta, halvtorra roséviner

Denna rosé är väldigt likt det föregående torra vinet. När man ska välja mellan de två handlar det främst om smak. Det fungerar till liknande maträtter, men fungerar bäst med sallader, men kan också vara ett bra val till lätt kryddade curry- och risrätter.

Halvsöta, torra roséviner

Denna typ av rosé kallas ”rodnad”, eller ”blush” på engelska. Precis som de två förstnämnda är den ett bra alternativ till liknande typer av maträtter. Det gör sig även bra med kryddstark mat, och kan även serveras som ett dessertvin.

Medelfylliga, torra roséviner

Ett mångsidigt vin som gör sig väldigt bra med framstående smaker som ansjovis, oliver, vitlök, saffran och rökt paprika. Det ideala vinet för tapenaden eller för en sallad Niçoise, paella, men är ett minst lika bra val av vin till grillad kyckling, fisk eller lamm med örter.

Ett bra vin för sommargrillningen och till den som inte gillar alltför starka eller söta roséer. Det fungerar även utmärkt till kraftiga patéer, terriner, charkuterier, samt skinka och fårost.

Eleganta roséviner

Detta eleganta rosé kan liknas med ett Pinot Noir vin och passar utmärkt med samma typ av mat. Det dricks och passar bäst med havets läckerheter som hummer, lax, tonfisk, anka eller lättstekt lamm. Men det fungerar lika bra med vitkantade ostar som camembert eller brie.

Annan bra mat till dessa Pinot Noir liknande, eleganta rosévinerna kan delas in i tre grupper:

  • Lätta och unga roséviner passar perfekt med charkuterier som skinka, kallskuret och patéer, eller getost och lättare vegorätter
  • Fruktiga rosévinerna är ett bra komplement till kryddstark eller grillad mat
  • De mest eleganta rosévinerna passar utmärkt med stekt kyckling, men också med lamm och vilt där köttet ska vara lite rosa

Fylliga, fruktiga roséviner

Nästan mer likt ett fylligt rött vin än ett rosé, sprängfyllt med fruktiga smaker, så är dessa fylliga roséviner ett utmärkt alternativ till rött vin när du ska äta stark mat. De har ofta en hög alkoholhalt som knappt märks av då de inte är så syrliga och ska serveras väl kylda. Samma goda mat du serverar till rödvin fungerar perfekt här, till exempel matiga köttgrytor eller krämiga pastarätter.

Mousserande roséviner

Det finns en rad av olika mousserande roséviner från torra till halvtorra. De lättare och torrare rosévinerna är ett självklart val som sällskapsvin på fester och andra evenemang. Där de sötare rosévinerna passar bra när det serveras kakor, muffins och fruktpajer.

Champagnerosé

Återigen så finns det ett flertal variationer av olika champagneroséviner, från lätta till fylliga. De lättare typerna passar till kanapé (en typ av hors-d’œuvre), lätta sallader, pasta och ris, skaldjur, grillad fisk och getost. De kraftigare och fylligare typerna går oerhört bra hand i hand med grillad hummer, lättgrillad eller lättstekt lamm, eller vilt som duva, ripa eller fasan.

Tilltugg till rosévin

Så nu när vi har lärt oss vilket rosévin passar till vilken mat; vad för tilltugg passar till rosévin? Först och främst måste du bestämma dig för vilket rosévin du planerar att servera. Torra roséviner matchar oerhört bra med salta snacks, medans de lite mer söta rosévinerna parar sig bra desserter som tårtor, kakor och pajer. 

Här några förslag på rosévinmat och tilltugg:

  • Salta snacks som jordnötter, cashewnötter och chips är ett bra val av mat till torra roséviner
  • Planerar du att äta ost bör du välja en mildare sådan då en vällagrad, stark ost riskerar att övermanna rosévinet
  • En annan bra rosévinmat är fisk och skaldjur, till exempel sushi, räkcocktail eller Toast Skagen
  • “Naturliga snacks” i form av råa grönsaksstavar med dippsåser
  • Varma tilltugg som vårrullar, quesadillas och kycklingvingar

Stockholm Food har catering för bröllop, midsommar, julbord, fester och konferenser

Stockholm Food har catering i Stockholm för vardag som till fest, för alla typer av evenemang, med maträtter från alla världens hörn och kulturer.

Är ni intresserad av god catering för ert nästa evenemang, som passar utmärkt tillsammans med ett brett sortiment av olika roséviner? Vill du lära dig mer om vilket rosévin passar till vilken mat? Eller vilket vin som passar till kyckling? Kontakta Stockholm Food idag så besvarar vi alla frågor du kan tänkas ha.