När det kommer till bröllopsmaten så har du ett flertal olika vägar ni kan välja: vissa par föredrar en traditionell sittning med en 3- eller 5-rätters meny, medan andra föredrar friheten och flexibiliteten av en buffé på sitt bröllop. Om ni lutar i riktningen av en bröllopsbuffé så vill vi påminna om att denna typ av matservering kan vara hur enkel eller detaljerad som helst baserat på era behov och önskemål. Ni kan välja att servera allt från en mindre middag med två huvudrätter och ett par smårätter, eller välja ut flera olika typer av bröllopsbufféer i kombination med varandra. Att servera buffé på bröllop kommer med sina unika fördelar och nackdelar som vi tänkte presentera i denna artikel.

Fördel: En buffé kan bättre reflektera ert bröllopstema

Bröllopsbufféer är ett ypperligt val för par som vill ha en mer informell bröllopsreception. Om en flerrätters-servering inte riktigt känns rätt för er, eller att ni vill att gästerna ska kunna röra sig med större frihet och direkt kunna ta sig upp på dansgolvet efter måltiden, så kan en buffé på bröllopet passa bättre för det bröllopstema och -stil ni har i åtanke.

Nackdel: Ni behöver tänka noggrant på mathygien

Att ha ute vissa typer av mat under en längre tid kan fördärva vissa ingredienser och råvaror. Ni vill undvika att ha ute maten längre än nödvändigt. Detta är dock ett mindre problem när ni beställer bröllopsbuffé catering från Stockholm Food. Vi ser till att maten serveras när ni planerar att äta för att minimera tiden maten är ute i öppna luften.

Fördel: Flexibel anpassning efter personligt tycke och smak

Bara för att ni väljer en bröllops matbuffé betyder inte att ni måste servera standardrätter. Ni behöver inte snåla med extrarätter heller. Ni kan skapa en meny med unika rätter helt baserat på er personliga smak i vilken kombination ni vill. Bara er fantasi sätter gränserna.

Nackdel: Det kan vara svårare att tillgodose personer med allergier

En bröllopsbuffé gör det lite svårare att tillgodose gäster med matrestriktioner eller allergier. Allergenfria rätter ska inte placeras jämsides samma buffébord som annan mat på grund av risken för korskontaminering. Planerar ni att servera en vegetarisk bröllopsbuffé eller en vegansk bör ni sätta upp ett extra bord för den.

För att underlätta för det levererar Stockholm Food (självklart) alltid maten på separata fat/i behållare för att undvika korskontaminering.

Fördel: Gäster kan äta maten de gillar

En annan fördel med att servera ha en bröllopsmenybuffé är att ni kan skära ned på matsvinnet. Medan man ofta behöver planera för att laga lite extra mat för att försäkra sig om att alla blir mätta och belåtna, så innebär en buffé att en person ofta inte tar mer mat än vad de kan äta upp. Bröllopsbufféer betyder också att era gäster kan ta ytterligare en omgång mat om de blir hungriga.

Nackdel: Det kan ta lite tid innan alla ätit klart

Medan bufféer är ett bra sätt att främja mingel så kan det lätt bli köbildning som drar ut på måltiden. Det sista man vill se är en trafikstockning på dansgolvet av gäster som går fram och tillbaka för att hämta mat.

Boka buffébröllopscatering från Stockholm Food

Om det är en sak som folk kommer ihåg av ett bröllop – förutom brudklänningen – så är det maten. Mat är en otroligt viktig del av de allra flesta event, inte minst just ett bröllop, som kan bära eller brista en tillställning. Kontakta Stockholm Food för att boka bröllopsbuffécatering redan idag och så ser vi till att maten kommer bli en succé.