När du ska planera fest med catering finns det många faktorer som kan komma att avgöra om din fest kommer pratas om i veckor, eller snabbt faller i glömska. I denna artikel kommer vi gå över 5 tips för att skapa en lyckad fest med catering.

När du väl bestämt datum, bjudit in dina gäster och valt plats så kommer den svåra delen – att planera mat och dryck till dina gäster. Vare sig det är första eller 100:ade gången du planerar en fest så är det viktigt att noggrant planera för varje detalj så du kan garantera gästerna förstklassig service, mat och dryck.

Följande checklista kan komma att hjälpa dig när du väl ska planera en fest, vare sig det gäller att planera en stor fest som ett företagsevent eller bröllop, eller en mindre fest i form av ett studentfirande eller födelsedagskalas.

Vem är på gästlistan?

Gästlistan kan se ut på alla sätt och vis, allt från dina närmsta vänner, till en stor samling av professionella yrkesmän och -kvinnor.

Att veta vad för typ av event det är och vilka gäster som kommer närvara är första steget att planera en fest. Vad är det för personer som faktiskt kommer närvara på festen? Mycket affärsfolk besöker ofta flera konferenser och andra sociala event varje år och är helt enkelt trötta på samma gamla mediokra mat.

Här är fyra tips för att planera en lyckad fest med deltagarna i åtanke:

 • Hur formellt eller informellt kommer eventet att vara?
 • Hur ofta besöker dina gäster liknande event till det du planerar?
 • Vart kommer dina gäster ifrån? Ett annat land? Från grannstaden?
 • Vad är den etniska sammanställningen för dina gäster och deras bakgrund?

Förstå dina gästers föredragna mat

När du väl lärt känna dina gäster och deras bakgrund så kommer du förstå sammanställningen av din gästlista och deras generella profil. Med denna research kan du sedan planera en fest med mat och dryck perfekt anpassad efter dina gäster tycke och smak.

Genom att ha följande festtips i åtanke kan du skapa en meny skräddarsydd för dina gäster:

 • Reser dina gäster mycket och älskar att testa på nya smaker där de föredrar starka eller mer etniska maträtter?
 • Har dina gäster någon typ dietrestriktioner, typ glutenintolerans, laktosintolerans eller är de vegetarianer/veganer?

Erbjud flera olika menyer

När du väl gjort ditt bästa för att anpassa maten efter dina gästers smaklökar så behöver du skapa ett urval av olika förrätter, bufféer och huvudrätter som ser till att alla gäster är lika nöjda. Här är några generella riktlinjer för när du ska planera din cateringmeny:

 • Erbjud flera olika förrätter. På så vis kan både köttälskare och vegetarianen bli mätta och belåtna
 • Erbjud två eller tre olika salladsdressingar, samt olja och vinäger av hög kvalitet för de mer hälsomedvetna gästerna
 • När det är möjligt, tillåt gästerna att själva lägga till såser eller andra smaktillsatser
 • Erbjud två typer av efterrätter, en lite mer mäktig (mörk choklad är alltid populärt) och en mer nyttig

Tänk på kostbehov/-restriktioner

Vi har diskuterat dina gästers föredragna maträtter, men i vår moderna tid när vi ska planera fest finns det flera olika kostbehov och kostrestriktioner vi måste ha i åtanke. Innan någonting annat måste man ta reda på vilka personer som behöver speciella koster för att de antingen är allergiska eller intoleranta mot ett specifikt livsmedel.

Speciella koster du kan komma att behöva ta i åtanke inkluderar:

 • Allergier mot mat som laktosintolerans, nötallergi, etc.
 • Glutenintolerans
 • Religiösa krav för gäster som följer en kosher eller halal diet
 • Valfria dietrestriktioner som veganism eller vegetarism

Anlita en pålitlig cateringfirma

Att planera en fest tar tid, det tar kraft och det krävs kunskap och erfarenhet för att göra den lyckad. Istället kan du ta hjälp av en professionell cateringfirma som Stockholm Food, så lättar vi på mycket av börden när du ska planera fest. Vi tillåter dig att fokusera på att vara värd åt dina gäster istället för att behöva slita i köket.

Kontakta oss för fler tips för en lyckad fest, eller för att beställa festcatering redan idag. Vi har en lång erfarenhet av catering för alla typer av event och fester av alla storlekar. Du kan utforska våra menyer, eller så kan du helt enkelt skapa din egen.